Ramazan Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz?
Ramazan bayramında beslenme amaçlarınızı, porsiyon denetimi ve dengeleme usulünün dışında hunharca yeme dürtüsünü tetikleyen bir usulde sürdürürseniz bedenin yağlanması kaçınılmaz olacaktır.
Ramazan bayramında beslenme amaçlarınızı, porsiyon denetimi ve dengeleme metodunun dışında hunharca yeme dürtüsünü tetikleyen bir usulde sürdürürseniz bedenin yağlanması kaçınılmaz olacaktır.
Elbette başka vakitlere nazaran Ramazan Bayramındaki beslenme rutinlerimiz farklılaşacaktır. Ama zamansal olarak aslında kuralları belirli olan bu süreçten çabucak sonrası için bayramdaki kaçamaklara yer vermeden, hakikat ve sistemli beslenme alışkanlıklarını sürdürmek kilo idaresi ve sıhhati korumak ismine çok değerlidir.
Bayramda bunlara dikkat edelim;
- Ramazan periyodunda hasret duyulan ve bayramda daha kolay ulaşılabilen yiyecekleri tüketirken porsiyon denetimi sağlamayı ihmal etmeyin.
- Biliyoruz ki Ramazan Bayramının bir başka ismi şeker bayramı, bu devirde şekerleme yahut çikolataların tüketimini denetim altına alın.
- Bayram ziyaretlerinde klasik olarak ikram edilen tatlıları denetimli halde tüketin. Dengelemek hedefiyle daha fazla fizikî aktivite yapabilir ve öğünlerinizde bulunan karbonhidratları azaltabilirsiniz.
- Bayram ziyaretlerine mümkünse yürüyerek gidin, ikramlıklardan nezaketen küçük porsiyonlarda tüketin. İkramlıkları dengelemek gayesiyle öncesi yahut sonrasındaki öğünlerinizi hafif yiyeceklerle planlayın.
- Basit karbonhidratlardan güçlü, besin bedeli düşük ama kalorisi yüksek besinlerden uzak durun.
- Özellikle bayram kahvaltılarında ultra işlenmiş, trans yağ içeren kızartma ve şarküteri eserlerine yer vermeyin.
- Sağlıklı beslenmeye ve porsiyonlarınızı küçültmeye itina gösterin zira porsiyon denetimi sağlayamadığınızda sağlıklı besinler tercih ediyor olmanıza karşın kilo denetimi sağlayamayabilirsiniz.
- Bayram sofralarında uzun vakitler geçirmeyin, olağan yeme suratınızda besinleri düzgünce çiğneyerek tüketin.
- Öğün atlamayın. Yemeklere çok aç halde başlamak, yeme denetimi sağlayamamaya ve kan şekeri dengesizliğine sebep olabileceğinden makul aralıklarla ana ve orta öğünler yapmaya çalışın.
- Öğünlerinizin istikrarlı ve kâfi olmasına dikkat edin. Taze zerzevat, meyvelere, sağlıklı yağlara, tam tahıllı eserlere, az yağlı kaliteli proteinlere ve baklagillere yer verin.
- Bayram ziyaretlerinde su haricindeki kahve, çay, meşrubat üzere sıvıların tüketimi artabilir münasebetiyle su gereksinimi hissetmeyebilirsiniz. Ancak başka sıvılar su yerine saymayıp gereğince su içmelisiniz.
- Tatil günlerinde uyku sisteminizi bozup, bedenin sirkadiyen ritmini olumsuz etkilemeyin, gece geç saatlerde yemek yahut atıştırmalıklar tüketmeyin.
Mutlu ve sağlıklı bayramlara..
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı