Dolar 35,4874
Euro 36,6222
Altın 3.065,59
BİST 9.696,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 11°C

Aflatoksin Karaciğer Kanserine Neden Olabiliyor!

Aflatoksin ismi verilen küf cinsleri, sıcak ve nemli ortamlarda gelişiyor ve besin hususları üzerinden çoğalabiliyor.

Aflatoksin Karaciğer Kanserine Neden Olabiliyor!
25 Haziran 2024 16:36
40

Çeşitli yollarla besinlere bulaşan bu zehirli unsur, insanlarda kansere neden olabiliyor. Karaciğer kanserine yol açabilen aflatoksin unsurunu azaltıp, kansere karşı tedbir almak için besinlerin yanlışsız formda depolanması, işlenmesi ve tüketilmesi gerekiyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. A. Emre Yıldırım, aflatoksinlerle ilgili bilgi verdi. 

Sıcak ve nemli ortamlar mantar için bulunmaz fırsat! 

Aflatoksinler aspergillus bir küf tipi olarak üretilen, çeşitli yollar ile besinlere bulaşan ve maruz kalan insanlarda kansere neden olan zehirli bir husustur. Olağanda toprakta bulunur lakin hasat öncesinde yahut depolama sırasında besin hususlarına bulaşıp çoğalabilmektedir. 

Aflatoksinler sıcak ve nemli ortamlarda gelişir ve besin hususları üzerinde çoğalabilmektedirler. Sıcak ve nemli ortamlardaki depolama süreçleri değerli üreme alanlarıdır. Pirinç, mısır, buğday, ince ve süpürge darı üzere tahıllar; pamuk, soya fasulyesi, yer fıstığı, ayçiçeği üzere yağlı tohumlar; kırmızı biber, karabiber, kişniş, zerdeçal, zencefil üzere baharatlar; badem, Antep fıstığı, ceviz, Hindistan cevizi, Brezilya cevizi üzere kuru yemişler; süt ve süt eserleri sıklıkla etkilenen besinlerdir. Bunlarla beslenen hayvanların sütünde de birebir zehre rastlanabilmektedir. Bu besinler gerçek halde depolanmaz, işlenmez ve tüketilmez ise sıhhat açısından önemli sonuçlar meydana gelebilmektedir. Aflatoksin yüksek dozda maruz kalındığı vakit karaciğer kanserine (Hepatoselüler Karsinom) neden olabilmektedir. İnsanlarda ani zehirlenmeler bildirilmemekle birlikte, karaciğer kanseri için için net olarak tanımlanmış bir kansorejen toksindir. 

Hijyen kurallarına uyulması aflatoksini engelliyor  

Bizim ülkemiz için mısır, fındık, fıstık, badem, yer fıstığı, buğday pirinç ve bilhassa baharatlar önemli risk oluşturmaktadır. Bizim klâsik mutfağımızın temel taşı olan bu besinlerin hasat, taşıma, depolama ve sürece sırasında başta nem ve sıcaklık olmak üzere hijyen kurallarına uyulması aflatoksinin oluşmasına mani olabilmektedir. Böylelikle potansiyel önemli bir karaciğer kanseri etkeni bertaraf edilerek risk azaltılır. Bu nedenle besin üreticilerinin ve tüketicilerinin besinlerini yanlışsız biçimde depolaması, işlenmesi ve tüketilmesi konusunda dikkatli olmaları kıymetlidir.

Hasat sonrasında klâsik saklama koşulları güzelleştirilerek, kuruluk, nem ve su aktivitelerinin ölçülmesi, tarımla uğraşanlara üretim, depolama ve saklama ile ilgili eğitim programlarının verilmesi, gerekli tedbirlerin alınması için zorlayıcı kanun ve kanunların konması, kuraklık ve sel üzere tabiat afetlerinin olabileceği yüksek risk bölgelerinin daima kontrol altında tutulması, tarama ve kolay kantitatif metotların yaygınlaştırılması, devamlı kontaminasyon (bulaşma) görülen bölgelerin ayırt edilmesi bu kanserojen toksin ile ilgili yapılması gereken tedbirlerin başında gelmektedir. Bu önleyici teşebbüsler ve denetlemeler tarım ve besin ile ilgili devlet kurumları tarafında hassasiyetle yapılmaktadır.

Zehirlenme belirtisi olmadan karaciğer kanseri teşhisi ortaya çıkıyor 

Yüksek dozda aflatoksine maruz kalan bireylerde anlık olarak mide bulantısı, baş dönmesi yahut öksürük üzere şikayetler ortaya çıkmamaktadır. Lakin kronik zehirlenme ortaya çıkabilmektedir. Yani hastalar bir anda karaciğer kanseri teşhisi alabilmektedir. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

seo hizmeti ankara seo ankara seo ajansı bursa boşanma avukat izmir mimar izmir mimarlık izmir mimarlık ofisi aydın çıkışlı turlar aydın çıkışlı turlar aydın çıkışlı turlar ankara tercüme bürosu ankara vize danışmanlık ankara sigorta acenteleri ankara diş kliniğ bursa hurdacılar kristalize su yalıtımı ısı yalıtımı at bakım malzemeleri soğutma sistemleri Günübirlik Turlar kars kaşar peyniri