Dolar 35,5022
Euro 36,5895
Altın 3.061,12
BİST 9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 10°C

Bayramda bu beslenme hatalarını yapmayın! Bol su için, sebze tüketimini ihmal etmeyin

Bayram üzere günlerin kişilerarası bağlantının yüksek olduğu ve çeşit çeşit yemeklerin yapıldığı günler olduğunu söyleyen uzmanlar, bu üzere günlerde bilhassa kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, diyabet ve mide hassasiyeti olan bireylerin beslenme konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini söylüyor.

Bayramda bu beslenme hatalarını yapmayın! Bol su için, sebze tüketimini ihmal etmeyin
15 Haziran 2024 15:24
35

Kurban bayramında sıkça yapılan beslenme yanılgılarına değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Et, bölümden sonra serin bir ortamda en az 4-5 saat bekletilmeli ve en az 24 saat sonra tüketilmeli.” dedi. Kâfi ölçüde su tüketilmesi gerektiğine de vurgu yapan Yiğit, zerzevat tüketiminin ihmal edilmemesi ve tatlı tüketiminde çoka kaçılmaması uyarısında bulundu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, kurban bayramında sıkça yapılan beslenme yanlışlarına değindi ve gerçek beslenme tekliflerini paylaştı.

Keyifli bir bayram geçirmek için bu tekliflere kulak verin!

Kurban bayramının, bireyler ortası bağlantının yüksek olduğu, birbirinden hoş etli yemekler ile çokça karşılaşılan periyotlar olduğunu hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bayram periyotlarında bilhassa kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, diyabet ve mide hassasiyeti olan bireylerin, beslenme konusunda daha dikkatli olmaları gerekir.” dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, Kurban Bayramı’nın daha keyifli ve sağlıklı geçmesi için tekliflerini şöyle sıraladı:

Meşrubattan alınan su, bedenin muhtaçlığını karşılamaz!

Hava sıcaklıklarının 30 dereceyi bulduğu bu yaz günlerinde bilhassa bayramda seyahat yapacak olanlar için kâfi su tüketiminin epeyce değerli olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Unutmayın gazozdan, soğuk çaylardan, soğuk kahvelerden aldığınız su, bedenin gereksinimini karşılamayacaktır. Ayrıyeten günlük en az 2 litre su tüketmek iştahınızı dengelemenize de yardımcı olacaktır.” dedi.

Eti kurban kesildikten çabucak sonra tüketmeyin!

“Et, uygun bir lezzet kazanması, sertliğinin geçmesi ve mide-bağırsak meselelerine yol açmaması için kesitten sonra serin bir ortamda en az 4-5 saat bekletilmeli ve en az 24 saat sonra tüketilmelidir.” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, etin bekletilirken poşet içinde tutulmaması gerektiği konusunda uyardı ve mümkünse geniş ve pak bir kapta yan yana dizilerek soğumasının sağlanması gerektiğini söyledi.

Eğer et çabucak tüketilecekse en azından kıyma olarak tercih edilmesi gerektiğini tabir eden Yiğit, “Kıyma ve iç organlar 1-2 gün, küçük kesimlere ayrılmış etler ise en fazla 3-5 gün dolapta saklanabilir. Et derin dondurucuda -18 derecede 4-6 ay mühlet ile saklanabilir.” biçiminde konuştu.

Eti ısı kaynağına çok yakın pişirmeyin, tabakta sebzelere yer verin

Etin odun ateşi yahut mangalda pişirileceği durumlarda ise ısı kaynağı ile ortasında en az 15 cm boşluk olması gerektiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Et ısı kaynağına çok yakın piştiğinde PAH dediğimiz kanserojen bileşenler oluşur. Etin yağının ateş kaynağına damlamamasına ihtimam gösterilmelidir.” ihtarında bulundu.

Özellikle kurban bayramında et tüketimi daha ağır olduğu için zeytinyağlı yemeklerin daha az tüketildiğini de kelamlarına ekleyen Yiğit, “Ancak bedenimizin bilhassa de mide ve bağırsaklarımızın yorulmasını istemiyorsak, günün en az 2 öğününde kesinlikle sebzelere yer açılmalıdır.” dedi.

Şerbetli tatlıları her gün  tüketmeyin!

Bayramların vazgeçilmezi tatlı tüketimine de değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit kelamlarını şöyle tamamladı:

“Bir tatlı boğazınızı tatlılıktan yakıyorsa içeriğinde mısır şurubu barındırma ihtimali yüksektir. Bu periyotta konut üretimi tatlılar daha sık  tercih edilebilir. Şayet şerbetli tatlı tüketilecekse; yanında ayran bulundurmak porsiyon denetimi sağlamanıza yardımcı olacaktır. Tatlı tüketiminde ölçü ve gün sayısını sınırlamak, kilo denetiminizi sağlamanıza da takviye olur. Sağlıklı ve Huzurlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle…”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

seo hizmeti ankara seo ankara seo ajansı bursa boşanma avukat izmir mimar izmir mimarlık izmir mimarlık ofisi aydın çıkışlı turlar aydın çıkışlı turlar aydın çıkışlı turlar ankara tercüme bürosu ankara vize danışmanlık ankara sigorta acenteleri ankara diş kliniğ bursa hurdacılar kristalize su yalıtımı ısı yalıtımı at bakım malzemeleri soğutma sistemleri Günübirlik Turlar kars kaşar peyniri