Dolar 35,5033
Euro 36,5864
Altın 3.062,22
BİST 9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 10°C

Bitkilerin Profesörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, EÜ İletişim’e konuk oldu

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Tıbbi Biyokimya Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut “Cumhuriyet’in 100 Yılı” aktiflikleri kapsamında Ege Üniversitesine (EÜ)konuk oldu.

Bitkilerin Profesörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, EÜ İletişim’e konuk oldu
7 Aralık 2023 13:48
88

Bitkilerin Profesörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, EÜ

İletişim’e konuk oldu

 Malatya Turgut Özal Üniversitesi Kurucu Rektörü

ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri

Tıbbi Biyokimya Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut

“Cumhuriyet’in 100 Yılı” aktiflikleri kapsamında Ege Üniversitesine (EÜ)

konuk oldu. EÜ Bağlantı Fakültesi Halkla Bağlantılar ve Tanıtım Kısmı Öğretim

Üyesi Prof. Dr. Elif Yıldız’ın “Topluma Hizmet Uygulamaları” dersi

kapsamında Egeli İletişimcilerle bir ortaya gelen Prof. Dr. Bay Karabulut,

“Sağlıklı Hayat ve İletişim” bahisli konferans verdi. Konferans öncesi Prof.

Dr. Aysun Bay Karabulut, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ı

makamında ziyaret etti.

EÜ Bağlantı Fakültesinde düzenlenen konferansa EÜ İrtibat Fakültesi

Dekanı Prof. Dr. Bilgehan Gültekin, akademisyenler, Polis Emeklileri Derneği

İzmir Şubesi üyeleri ve öğrenciler katıldı. Konferansta, Prof. Dr. Bay

Karabulut, sağlıklı beslenme, idman, sağlıklı ömrün sırları ve bitkiler

hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “İnsan, hayalî kentte olduğu üzere işleyişi

için ihtiyaç duyduğu şeylerin bir kısmını şahsen kendi bedensel mekanizması

içerisinde yani hormonlar ile oluşturabilmekte, bir kısmını ise aklını ve bedenini

kullanarak ürettiği besinlerden vitaminler, mineraller, antioksidanlar,

proteinlerden elde etmektedir. Bizim büyük bağışıklığımız immün

sistemimizdir. Bağışıklık düzeneği, kısaca insan vücudunu hastalıklara karşı

koruyan, hastalığa neden olan patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyarak onlarla

mücadeleye giren işleyişlerin bütününe karşılık gelen doğal biyolojik koruma

refleksi olarak tanımlanabilir. Bakteriler ve virüsler olmak üzere, birçok yabancı

maddenin öncelikli amaç olarak çökertmeye çalıştığı bağışıklık sistemini

güçlendirebilmek, büyük ölçüde ferdi efor ile bağlıdır. Ferdî hijyen ve

temizlikten başlayan kelam konusu ferdî gayret, lakin sağlıklı bir beslenme ve

yaşam rejimi ile muvaffakiyete ulaşabilir. Bu bakımdan, bağışıklık sistemimizin güçlü

olabilmesi nizamlı uyku, idman, pak hava ve oksijen ihtiyacımıza ilave

olarak sağlıklı beslenme hayatî bir ehemmiyet taşımaktadır” dedi.

“Paketli besinler, beyaz un ve şekerden uzak durmalıyız”

Sağlıklı beslenmenin ehemmiyetine değinen Prof. Dr. Bay Karabulut, “Sağlıklı

beslenmenin bir tarafı bağışıklık sistemimizi tahkim edecek gıdalarla

beslenmekse, öteki tarafı da sıhhatsiz besinlerden uzak durmaktır, öncelikle bunu

not etmek lazım. Bağışıklık sistemimizi muhafazaya, bilhassa de günlük hayat

içerisindeki paketli besinlerden beyaz un ve şekerden uzak durarak başlamamız 

gerekiyor. Güçlü antioksidan ve vitamin kaynağı besinler öncelikli dostlarımız

olacak. Ayrıyeten mevsiminde gerçek zerzevat ve meyvelerden besleneceğiz. Kış

aylarında olduğumuz için kış kabağı ve balkabağı, karnabahar, brokoli, ıspanak,

lahana, pancar üzere sebzelerden olabildiğince çok faydalanmamız gerek. Bu

arada ekmek ve makarna yapmak için kepekli un kullanacak, pilav için ise

bulguru tercih edeceğiz. Tatlı yerine de kuru meyve ve pekmez. Yeşil çayı

gözümüzün önünden ayırmayalım, kendisi ziyadesiyle değerli bizim için. Yine

meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elma, hurma, nardan bamyaya

yeterli derece faydalanmalıyız” dedi.

“Detoks tek başına yanlışsız bir kilo verme usulü değil”

Son yıllarda sıkça duyulan “detoks” kavramına da değinen Prof. Dr. Bay

Karabulut, “İnsan vücudunda biriken toksinler ve ziyanlı unsurlar esasen

karaciğer, akciğer ve böbrek üzere organlar aracılığıyla bedenden atılmaktadır.

Fakat sıhhatsiz hayat şartlarına, yanlış beslenme uygulamalarına, sigara ve

alkol üzere ziyanlı unsurların kullanımına, bilinçsiz ilaç tüketimine, ağır strese

ya da çevresel etkenlere bağlı olarak bedendeki birikimi olağan seviyelerin

üzerine çıkan toksin yükünü gidermek için detoks uygulamalarından istifade

edilebilmektedir. Bu bakımdan detoksun, bedenin toksin birikimini atmaya

dönük doğal pratiğine şuurlu ve kısa periyodik bir katkı olduğu da söylenebilir.

Doğru detoks uygulamalarının örneğin böbrekleri dinlendirebileceğini ve

karaciğer işlevlerini tertibe sokabileceğini not etmeden geçmemek gerekir.

Ancak detoksun tek başına yanlışsız bir kilo verme tekniği olmadığı

vurgulanmalıdır. Salt detoks uygulamaları ile kilo vermeye uğraş etmek,

vücudun istikrarını bozacağı için orta vadede önemli sıhhat sıkıntılarına neden

olabilir” dedi.

“Egzersiz kansere yakalanma riskini yüzde 20 azaltıyor”

Egzersizin ehemmiyetine değinen Prof. Dr. Karabulut, “ Son yıllarda yapılan

bir araştırmaya nazaran idman kansere yakalanma riskini en az yüzde 20 oranında

azaltıyor. Yemek borusu kanseri riskini yüzde 42, karaciğer kanseri riskini

yüzde 27, akciğer kanseri riskini yüzde 26, kan kanserinin bir cinsine ilişkin riski

yüzde 20, göğüs kanseri riskini yüzde 10 oranında azaltıyor” dedi.

Sağlıklı bir ömür sürmeye yönelik tekliflerde bulunan Prof. Dr. Bay

Karabulut, “Doğadan uzaklaşan insanın mümkün mertebe tabiata geri dönmesi,

en azından tabiat ile irtibatını güçlendirmesi, hayatında tabiata ve doğal olana

daha fazla yer açması gerekiyor. Prensip kolay, doğal olmayan her şeyden uzak

duracağız. İşe besin alışverişlerimiz ile ilgili alışkanlıklarımızı değiştirerek

başlayabiliriz. Öncelikle mevsiminde yetişmeyen eserlerden uzak durmak iyi

bir başlangıç olacaktır. Etiket okuma alışkanlığı ve satın aldığımız eserlere dair

bilinçli bir bakış açısı geliştirmek mutlaka gerekli. Market raflarından

uzaklaşıp yolumuzu köy pazarlarına, artık düzgünce yaygınlaşan ve organik tarım ile

yetiştirilen eserlerin satıldığı satış tezgâhlarına düşürmek sandığımızdan çok

daha kolay. Tıpkı mantığa yalnızca besinde değil, giysi ve kozmetik 

gereksinimlerimizde de müracaat ettiğimiz takdirde tabiatla alakamızı olması

gerektiği üzere yapılandırmada değerli bir uzaklık kat etmiş olacağız” dedi.

Konferans sonunda Dekan Prof. Dr. Bilgehan Gültekin katkılarından

dolayı Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’a “Teşekkür Belgesi” verdi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

seo hizmeti ankara seo ankara seo ajansı bursa boşanma avukat izmir mimar izmir mimarlık izmir mimarlık ofisi aydın çıkışlı turlar aydın çıkışlı turlar aydın çıkışlı turlar ankara tercüme bürosu ankara vize danışmanlık ankara sigorta acenteleri ankara diş kliniğ bursa hurdacılar kristalize su yalıtımı ısı yalıtımı at bakım malzemeleri soğutma sistemleri Günübirlik Turlar kars kaşar peyniri