Dolar 35,5022
Euro 36,5895
Altın 3.061,12
BİST 9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 10°C

Gıda intoleransı anksiyete sebebi

Günümüzde giderek artan sıhhat sıkıntılarının kıymetli nedenlerinden biri olan besin intoleransı, sıklıkla besin alerjisiyle karıştırılabiliyor.

Gıda intoleransı anksiyete sebebi
6 Ocak 2025 14:36
33

Günümüzde giderek artan sıhhat meselelerinin kıymetli nedenlerinden biri olan besin intoleransı, sıklıkla besin alerjisiyle karıştırılabiliyor.

Gıda alerjisinin daha ani ve kısa müddette ortaya çıktığını, besin intoleransının ise daha uzun süreçte kendini gösterdiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Laboratuvar Hizmetler Koordinatörü ve Klinik Biyokimya Yöneticisi Doç. Dr. Serkan Tapan, “Gıda hassasiyetinde belirtiler ekseriyetle yavaşça oluşur ve birkaç saat ile birkaç gün ortasında seyredebilir. Bedendeki pek çok sistem bu durumdan etkilenebilir; hatta hudut sisteminin etkilenmesi anksiyeteye bile yer hazırlayabilir” dedi.

Gıda intoleransı, bedenin kimi besinlere karşı çok hassasiyet göstermesi olarak özetlenebilir. Bu durumun daha çok bir enzimin eksikliği ya da etkisizliğinden kaynaklandığını paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Laboratuvar Hizmetler Koordinatörü ve Klinik Biyokimya Yöneticisi Doç. Dr. Serkan Tapan, “Kişinin bedeninin reaksiyon verdiği gıdayı tüketmeye devam etmesi, kronik enflamasyona ve akabinde birtakım semptomların alevlenmesine neden olabilir. Yumurta beyazı, bezelye, inek sütü, arpa, kazein, maya, agar agar, mısır ve gluten en çok besin intoleransı gösterilen besinler ortasında sayılabilir” açıklamasında bulundu.

Geçmeyen yorgunluğun sebebi besin intoleransı olabilir

Gıda intoleransının sindirim, iskelet ve hudut sistemleri, cilt sıhhati ve metabolizma nizamı üzerinde çeşitli rahatsızlıklara yol açtığını hatırlatan Doç. Dr. Serkan Tapan, “Gıda hassasiyeti sindirim sisteminde karın ağrısı, şişkinlik, gaz, mide bulantısı, ishal yahut kabızlığa neden olurken; dermatolojik olarak döküntü, kaşıntı, egzama ve kızarıklığa yol açıyor. Hudut sisteminde ise migren stili baş ağrıları, Alzheimer ve anksiyeteye sebep olurken; kas ve iskelet sisteminde eklem ağrıları, iltihaplanma ve kronik yorgunluk olarak ortaya çıkabiliyor. Bunlara ek olarak obezite, diyabet ve haşimato üzere metabolizma hastalıkları da gündeme gelebiliyor. Bu belirtilerin varlığında besin hassaslığından şüphelenilmeli ve vakit kaybetmeden bir sıhhat uzmanına danışılmalı” teklifinde bulundu. 

Kesin teşhis için test önemli

Hastalığın eliminasyon diyeti aracılığıyla teşhis edilebildiğini belirten Tapan, “Bu diyet planı, şahısta hassaslığa sebep olabilecek besinlerin makul mühletlerle beslenme tertibinden çıkartılıp, sonrasında yavaş yavaş tekrar dahil edilerek beden tepkilerinin gözlenmesidir. Bu cins bir diyet, bireylerde hangi yiyeceklerin bahsedilen semptomlara neden olduğunu belirlemeye yardımcı olur” formunda konuştu. 

Ancak kesin teşhisin, ileri teknoloji mikroarray testleriyle konabildiğinin altını çizen Doç. Dr. Serkan Tapan, “Her sıhhat merkezinde bulunmayan bu testlerin deneyimli yerlerde, uzman doktorlar denetiminde yaptırılması değerli. Bu testler sayesinde hastadan kan örneği alındıktan sonra ortalama 10 gün içinde kesin sonuca ulaşılabiliyor” açıklamasında bulundu.

 

Tedavide multidisipliner yaklaşım şart

Kronik inflamatuar hastalığı ya da irritabl bağırsak sendromu üzere işlevsel sindirim sistemi bozukluğu olan şahıslarda besin intoleransının daha sık görüldüğünü paylaşan Tapan, “Tanı ve tedavide birden fazla uzmanlık alanının iş birliği gerekli. Rahatsızlığın çeşitli boyutları ve tesirlerinden ötürü hakikat teşhis koyabilmek ve tesirli tedavi formülleri geliştirebilmek için farklı alanlardaki profesyonellerin birlikte çalışması önemli” şeklinde konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

seo hizmeti ankara seo ankara seo ajansı bursa boşanma avukat izmir mimar izmir mimarlık izmir mimarlık ofisi aydın çıkışlı turlar aydın çıkışlı turlar aydın çıkışlı turlar ankara tercüme bürosu ankara vize danışmanlık ankara sigorta acenteleri ankara diş kliniğ bursa hurdacılar kristalize su yalıtımı ısı yalıtımı at bakım malzemeleri soğutma sistemleri Günübirlik Turlar kars kaşar peyniri