Dolar 35,4874
Euro 36,6222
Altın 3.065,59
BİST 9.696,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 11°C

Gıda zehirlenmelerini önlemenin 6 yolu

Besin zehirlenmesi bakteriler, virüsler, parazitler ve mikroorganizmalar yahut bu mikroorganizmaların oluşturduğu toksinlerin bulaştığı besinlerin sindirim sistemini etkilemesi sonucu ortaya çıkıyor.

Gıda zehirlenmelerini önlemenin 6 yolu
31 Ekim 2024 14:48
46

Uygun şartlarda saklanmayan besinler zehirlenmelere neden olabiliyor. Yalnızca ticari kuruluşlar ve ortamlarda değil meskende de besinlerin yanlış saklanması, hazırlanması, kullanılması yahut pişirilmesinin besin zehirlenmelerine yol açabildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Özellikle çiğ tüketilen zerzevat, meyve üzere besinler ya da uygun şartlarda saklanmamış et ya da işlenmiş et eserleri ve konserveler besin zehirlenmelerinin en değerli nedenleri ortasında yer alıyor” dedi.

 

Gıda zehirlenmesi bakteriler, virüsler, parazitler ve mikroorganizmalar yahut bu mikroorganizmaların oluşturduğu toksinlerin bulaştığı besinlerin sindirim sistemini etkilemesi sonucu ortaya çıkıyor. Besin zehirlenmelerinin en yaygın belirtilerinin karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal ve birtakım durumlarda da ateş olduğunu paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Daha şiddetli zehirlenmelerde ise kanlı ishal, nörolojik belirtiler, kas güçsüzlükleri, istikrar bozuklukları ve yaygın kas ağrıları görülebiliyor. Hafif belirtilerde birden fazla defa 1-2 günde zaten geçen besin zehirlenmeleri, bazen de makûs seyredip tedavi gereksinimiyle doktora başvurmayı gerektirebilir” diye konuştu.

 

Prof. Dr. Melih Özel, besin zehirlenmelerine karşı alınabilecek tedbirleri şöyle sıraladı: 

 

20 saniye kuralını uygulayın 

Evde besin zehirlenmesini önlemek için hepimizin alabileceği en kolay ve tesirli prosedür ellerimizi âlâ yıkamak. Yiyeceklere el sürmeden ve hazırlık işine başlamadan evvel ellerinizi ılık su ve sabunla en az 20 saniye mühletle yıkayın. Emsal halde mutfak eşyaları ile besin hazırlama yüzeylerinin de pak ve denetimli olması kıymetli. Bulaşıkların, kesme tahtalarının ve yemek hazırlamak için kullanılan öbür yüzeylerin sıcak, sabunlu suyla yıkanması uygundur. 

 

Çapraz bulaşı önlemek için farklı tutun 

Hazır besinleri çiğ yiyeceklerden farklı tutun. Et ve hayvansal besinlerin hazırlanmasında kullandığınız yüzeylerin cam ya da seramik olması tahta olmasından daha güzeldir. Tahtaları unlu mamuller ile sebzelerin hazırlanmasında tercih edebilirsiniz. Çapraz bulaşı yani ziyanlı mikroorganizmaların bir yüzeyden öbür bir yüzeye geçmesini önlemek için de hem alışveriş sırasında hem de yiyecek ve içecekleri saklarken, hatta yemek yapmak için hazırlarken kümes hayvanları, balık ve kabuklu deniz hayvanları üzere çiğ etleri zerzevat ve meyvelerden uzak tutun. 

 

Pişirme kurallarını ciddiye alın 

Yiyecekleri hazırlarken pişirme kurallarına sıkıca uyun, hazırladığınız yemeklere nazaran uygun sıcaklıkları hakikat seçtiğinizden emin olun ve gereğince pişmelerini sağlayın. 

 

Gıdaları çözdürdükten sonra yine dondurmayın 

Bozulabilecek besinleri süratlice soğutun ya da dondurun. Dondurulmuş yiyecekleri çözerken oda sıcaklığında bekletmek yerine, buzdolabını kullanın. Ya da fırınların “buz çözme” seçeneğini kullanarak çözdürün ve sonrasında çabucak pişirin. Ayıca, dondurulmuş besinleri çözüldükten sonra asla tekrar dondurmayın. 

 

Emin değilseniz asla tüketmeyin

Eğer besinin inançlı bir halde saklanıp hazırlandığından, hijyen kurallarına uygun servis edildiğinden emin değilseniz asla tüketmeyin. Oda sıcaklığında çok uzun mühlet kalan yiyeceklerin, pişirilseler bile bakteri yahut toksinler içerebileceğini aklınızdan çıkarmayın. 

 

Riskli gruptaysanız daha dikkatli davranın 

Küçük bebek ve çocuklar, ileri yaşta olanlar ve gebeler yani gastrointestinal direnç açısından risk taşıyan bireyler çiğ ya da az pişmiş beyaz ve kırmızı et tüketirken çok daha dikkatli olmalı. Pastörize edilmemiş meyve suları, süt ve süt eserleri de kesinlikle bu kapsamda değerlendirilmeli.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

seo hizmeti ankara seo ankara seo ajansı bursa boşanma avukat izmir mimar izmir mimarlık izmir mimarlık ofisi aydın çıkışlı turlar aydın çıkışlı turlar aydın çıkışlı turlar ankara tercüme bürosu ankara vize danışmanlık ankara sigorta acenteleri ankara diş kliniğ bursa hurdacılar kristalize su yalıtımı ısı yalıtımı at bakım malzemeleri soğutma sistemleri Günübirlik Turlar kars kaşar peyniri