Dolar 35,5022
Euro 36,5895
Altın 3.061,12
BİST 9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 10°C

Glutensiz Diyet Hangi Durumlarda Önerilir?

Gluteni son yıllarda sıkça duymaya başladık

Glutensiz Diyet Hangi Durumlarda Önerilir?
21 Ekim 2023 13:36
89

Gluteni son yıllarda sıkça duymaya başladık. Glutensiz diyetler, tedavilere takviye olmak için kullanılıyor ve kimi hastalıklarda, ömür uzunluğu glutenden uzak durmak gerekebiliyor. Pekala glutensiz diyet hangi durumlarda tercih ediliyor? Hangi hastalıklarda glutensiz diyet tercih edildiğini, Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt Cansu Kahraman anlatıyor.

Çölyak Hastalığı

Çölyak Hastalığı, ince bağırsakta gluten ismi verilen bilimsel ismiyle prolamin olarak bilinen depo proteinin tüketilmesiyle ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Hastalıkta, beden, gluteni yabancı bir unsur olarak algılar ve bağışıklık sistemi bu unsura saldırır. Bu hücum, ince bağırsaktaki villus ismi verilen yapıların hasar görmesine yol açar. Villuslar, besin emilimini sağlayan küçük parmak gibisi yapılar olarak fonksiyon görür. Çölyak hastaları gluten tükettiklerinde, bu yapılar hasar gördüğü için besinlerin emilimi engellenir ve bir dizi semptom ortaya çıkar. Bu semptomlar ortasında karın ağrısı, ishal, kilo kaybı, yorgunluk ve cilt meseleleri bulunur. Çölyak hastalığının tek tesirli tedavisi, ömür uzunluğu süren bir glutensiz diyet uygulamaktır. Bu diyet, gluten içeren buğday, arpa, çavdar ve yulaf üzere tahılların büsbütün beslenmeden çıkarlımasını içerir. Çölyak hastalarının dikkatli bir biçimde beslenmeleri ve gluten içeren besinlerden kaçınmaları, semptomların denetim altına alınmasına ve bağırsakların güzelleşmesine yardımcı olur.

Gluten İntoleransı

Gluten hassasiyeti yahut hassaslığı, çölyak hastalığına sahip olmayan lakin gluten içeren besinleri tükettiklerinde sindirim sistemi meseleleri yaşayan bireylerde görülebilir. Bu bireyler, gluten tükettiklerinde karın ağrısı, şişkinlik, ishal, mide bulantısı üzere sindirim semptomları görülür. Bu durum, çölyak hastalığına benzeri semptomlara neden olabilir, fakat bağışıklık sistemi birebir formda reaksiyon vermez. Gluten hassasiyeti olan bireylerde, laboratuvar testleri çoklukla çölyak hastalığına işaret etmese de şikayetler gluten içeren besinleri tükettikten sonra barizleşir. Bu nedenle bu bireyler glutensiz bir diyet uygulayarak semptomları denetim altına alabilirler. Lakin her bireyde gluten hassasiyeti farklıdır, bu yüzden şahsî deneme yanılma metoduyla hangi besinlerin semptomlara neden olduğunu belirlemek kıymetlidir.

Glutensiz Diyet ve Dermatit Herpetiforme

Dermatit Herpetiforme, çölyak hastalığı ile yakından ilişkilendirilen bir deri rahatsızlığıdır. Bu ender görülen durumda, bedende glutenin neden olduğu bir immün cevap, ciltte kabarcıklar ve şiddetli kaşıntılara yol açar. Dermatit herpetiforme ekseriyetle çölyak hastalarında görülür, fakat çölyak hastalığı belirtileriyle tıpkı anda gelişmeyebilir. Bu nedenle bir kişi cilt problemleri yaşadığında ve çölyak hastalığı kuşkusu varsa, dermatologlar ve gastroenterologlar ortasında iş birliği yapılması değerlidir. Tedavi ekseriyetle glutensiz bir diyeti içerir, zira glutenin kesilmesi cilt semptomlarının hafiflemesine ve kabarcıkların güzelleşmesine yardımcı olabilir. Fakat bu diyeti uygularken bir tabibin nezaretinde olmak ve başarılı sonuçlar elde etmek için sabırlı olmak kıymetlidir, zira cilt uygunlaşması vakit alabilir.

Glutensiz Diyet ve İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS)

İrritabl bağırsak sendromu (İBS), sindirim sistemi ile alakalı kronik bir rahatsızlıktır ve karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık üzere semptomlarla kendini gösterir. İBS hastalarının bir kısmı, semptomlarını hafifletmek için glutensiz bir diyeti tercih edebilirler. Bununla birlikte, bu durum herkes için geçerli değildir ve glutenin İBS semptomlarına olan tesiri bireyden bireye değişebilir. Kimi İBS hastaları, gluten içeren tahılların semptomlarını şiddetlendirdiğini düşünmektedir, bu nedenle glutensiz diyet denemek isteyebilirler. Fakat bilimsel olarak kanıtlanmış bir tedavi usulü olmadığı için, İBS’li bireylerin bir doktora danışarak ve profesyonel bir diyetisyenle çalışarak glutensiz diyeti denemeleri önerilir. Ayrıyeten İBS semptomlarını etkileyebilecek öbür besinler ve faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır, zira her bireyin İBS tetikleyicileri farklı olabilir.

Gluten Hassasiyeti Dışında Başka Durumlar

Gluten hassasiyeti dışında, birtakım diğer sağlıksorunları da glutenin semptomları üzerinde tesirli olabileceği düşünülmektedir. Bilhassa otizm spektrum bozukluğu (OSB) ve migren üzere durumlar, birtakım bireylerde gluten tüketiminin semptomları tetikleyebileceği gözlemlenmiştir. Otizm spektrum bozukluğu olan bireylerde birtakım araştırmalar, gluten içeren besinlerin davranışsal ve duygusal semptomları artırabileceğini öne sürmektedir. Misal formda, migren atağı geçiren bireylerde glutenin migren semptomlarını şiddetlendirebileceği bildirilmiştir. Lakin bu durumlar her bireyde farklıdır, bu nedenle glutenin semptomlara olan tesiri şahsidir. Bu nedenle otizm yahut migren üzere rahatsızlıklarla uğraş eden bireyler, bir uzmanın nezaretinde glutenin semptomları üzerindeki tesirlerini değerlendirmelidirler ve gerektiğinde diyetlerini kişiselleştirmelidirler.

Sağlıklı Bireyler İçin Glutensiz Diyet

Sağlıklı bireyler için glutensiz bir diyet, çoklukla önerilmez. Tam tahıllar, lif ve vitamin açısından güçlü olan buğday, arpa ve çavdar üzere gluten içeren tahıllar, istikrarlı bir beslenme için değerlidir. Glutensiz bir diyet, sağlıklı bireylerde öteki sıhhat problemlerine yol açabileceği için dikkatli bir biçimde uygulanmalıdır. Hekiminiz ve diyetisyeniniz önermediği sürece gluten beslenmeden çıkarılmamalıdır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

seo hizmeti ankara seo ankara seo ajansı bursa boşanma avukat izmir mimar izmir mimarlık izmir mimarlık ofisi aydın çıkışlı turlar aydın çıkışlı turlar aydın çıkışlı turlar ankara tercüme bürosu ankara vize danışmanlık ankara sigorta acenteleri ankara diş kliniğ bursa hurdacılar kristalize su yalıtımı ısı yalıtımı at bakım malzemeleri soğutma sistemleri Günübirlik Turlar kars kaşar peyniri