Dolar 35,5022
Euro 36,5895
Altın 3.061,12
BİST 9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 10°C

Kan Üretimi ve Bağışıklık Sistemi İçin Beslenmenin Önemi

Hematolojik tedavilerde doktor kontrolleri, ilaçların doğru kullanımı ve uzmanların tavsiyeleri kadar beslenme nizamı de son derece değerlidir. Pekala özelikle nelere neden dikkat etmelisiniz? Liv Hospital Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Itır Şirinoğlu Demiriz yanıtladı.

Kan Üretimi ve Bağışıklık Sistemi İçin Beslenmenin Önemi
12 Ağustos 2024 13:12
25

Et ve süt eserlerini birlikte tüketmeyin

Kültürümüzde ayran ve yoğurdun sofraların vazgeçilmezi olduğunu belirten Liv Hospital Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Itır Şirinoğlu Demiriz; demir emilimi bozulmasın diye et eserleri ile eş vakitli süt eseri tüketilmemesi gerektiğinin altını çiziyor ve ekliyor: “Et yemeklerinizin yanında; semizotu, kuzu kulağı, maydonoz üzere C vitamini bombası olarak hazırlayacağınız yeşil yapraklı eserlerden oluşan salatanızı limon ve zeytinyağı ekleyerek yiyebilirsiniz. Bağışıklık sisteminizi de düşünmeniz gerekir. Bu yüzden günde 1 sefer orta öğün olarak kahvenizin yanına kesinlikle ceviz, badem ya da antep fıstığı koyabilirsiniz. Kırmızı meyveler vazgeçilmeziniz olmalı. Mevsimine nazaran ikindi saatlerinde; ahududu, böğürtlen, çilek ve yaban mersini tüketebilirsiniz.”

 

Hematolojik tedavide istikrarlı beslenme önemli

Dengeli beslenmek hematolojik bir tedavide çok kıymetlidir. Tedaviye hazırlıklı olmak, tedavi sırasında daha yeterli yaşamak için gereklidir. Antrenman üzere fiziki aktivitelerin yanı sıra ruhsal ve mental sıhhatimizin korunması için de istikrarlı ve sağlıklı beslenme bedenimiz için yararlıdır.

Antioksidan için yapraklı besinler 

Yapraklı besinler antioksidan zenginidir ve fitonutrient içerikleri ile bize katkıları büyüktür. Fitonutrient içeren başka besinler ortasında yaban mersini, kırmızı üzüm ve patlıcan yer almaktadır.

Enerji için karbonhidrat

 

Enerji için karbonhidratlar gereklidir; tam buğday makarna, esmer pirinç, tam buğday ekmek ve patates üzere eserler öğünün üçte birini oluşturmaktadır.

 

Hücre gelişimi ve hasar tamiratı için protein

 

Protein içerikli besinler sağlıklı hücre gelişimi ve hasar tamiratı için gereklidir; baklagiller, balık, et (Hindi ve tavuk ağırlıklı), süt eserleri, yumurta, tofu (özellikle vejetaryenler için), kinoa üzere eserler her öğünde az da olsa tüketmeli ki kas kütlesi korumuş olsun.

 

Mineral ve lifler için zerzevat ve meyve

 

Olabildiğince çok meyve ve zerzevat tüketmenizi tavsiye ederim. Vitamin mineral ve lif deposudurlar. Meyveleri oldukları üzere tüketmek meyve suyu formundan daha yararlıdır. Tercih edilmesini tavsiye ettiğim sebzeler; brokoli, karnabahar, kayısı, nektarin, anjelik erik.

 

Kemik sıhhati için süt

 

Kemik sıhhatimiz için de süt ve süt eserlerine yer vermeliyiz; süt, yoğurt, peynir cinsleri kalsiyumdan zengindir. 

 

Barsak sıhhati için lifli besinler

 

Barsak sıhhatimiz için çok değerli olan lifleri de sağlıklı beslenme kapsamında tam buğdaydan, meyvelerin kabuklarından ve çiğ yenilebilen sebzelerden alabiliriz. Tuzsuz fındık, chia tohumu, ananas üzere lif zengini besinler öğünlerimizde tek ya da karışım halinde tüketilebilir. 

 

Dengeli ve sağlıklı beslenme kapsamında doymamış yağ da yer almalıdır. Enflamasyonu da azalttığı bilinen sağlıklı yağlar kapsamında avokado, zeytinyağı, kaju ve ceviz, fındık, fıstık, omega-3 zengini balık var.

 

Sağlıklı beden için su

Tüm gün boyunca bedenimizi suyla beslemek de epeyce değerli faktörlerden birisi. Emelimiz 6-8 bardak su ile günü tamamlamaktır. Su ve sıvılar eş kıymet kabul edilebilir olsa da kahve ve çay bu kategoride sayılmamalıdır. Gazlı içecekler de su ile eş kıymet değildir. Su içeriği fazla olan karpuz, üzüm üzere meyveler de orta öğün olarak tüketilebilir.

 

Mottonuz sıhhatsiz bol tüketmektense sağlıklı istikrarlı tüketmek olsun.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

seo hizmeti ankara seo ankara seo ajansı bursa boşanma avukat izmir mimar izmir mimarlık izmir mimarlık ofisi aydın çıkışlı turlar aydın çıkışlı turlar aydın çıkışlı turlar ankara tercüme bürosu ankara vize danışmanlık ankara sigorta acenteleri ankara diş kliniğ bursa hurdacılar kristalize su yalıtımı ısı yalıtımı at bakım malzemeleri soğutma sistemleri Günübirlik Turlar kars kaşar peyniri