Dolar 35,5033
Euro 36,5864
Altın 3.062,22
BİST 9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 10°C

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme

Büyükşehir Belediyesi, Anne Kent Sağlıklı Ömür Merkezlerinde kurbanda beslenme semineri düzenlendi. Taze eti en az 24 saat bekletin uyarısı yapıldı

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme
15 Haziran 2024 18:12
46

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Anne Kent Sağlıklı Hayat merkezlerinde üyelere, Kurban Bayramında dikkat edilmesi gereken sağlıklı beslenme konusunda seminer verildi.  Aile bireylerinin bir ortaya geldiği, birbirinden lezzetli klasik yemekler eşliğinde hasret giderildiği bayramlarda, yemeklerin yanlışsız formda tüketilmesinin ruhumuza yeterli geldiği üzere vücudumuza de yeterli geleceği vurgusu yapıldı. Bayanlara özel gerçekleşen seminerde et tüketiminin kıymeti, et pişirme teklifleri, eti saklama yolları hususları anlatıldı. Anne Kent Merkezlerinde Kurbanda Sağlıklı Beslenme seminerine bayanlardan ilgi epey yüksek oldu. Ağır iştirakle gerçekleşen program yaklaşık 2 saat sürdü. 

BAYRAMIN BİRİNCİ GÜNÜ ET TÜKETMEYİN

Daha keyifli ve daha sağlıklı bir bayram geçirmenin dikkatli beslenme ile olacağına vurgu yapan Büyükşehir diyetisyenleri; kalp-damar hastalıkları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları, böbrek hastalarının risk altında bulunduklarını söz etti. Sağlıklı bireylerin dikkatli beslenmediğinde ise;  sindirim sorunu, midede şişkinlik, ağrı, kabızlık, kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi üzere sıhhat manileri ile karışılabilecekleri belirtildi. Bayram sabahı kurban kesme telaşı ile kahvaltı öğününün atlanabildiği hatırlatılan seminerde; Kurban Bayramı’nda birinci gün et tüketmeyin uyarısı yapıldı. Et tüketimini öbür günlere bırakın birinci gün, yumurta, peynir, söğüş sebzeler, taze yeşillikler, tam tahıllı ekmek üzere besinlerle sağlıklı bir kahvaltı tercih edin. Ayrıyeten etin kesildikten sonra çabucak tüketilmesinin hakikat olmadığı vurgulandı. Sindirim ile ilgili sorunlara neden olabileceği bu nedenle etler en az 24 saat bekletilmeli ve daha sonra tüketilmesi gerektiğinin uyarısı yapıldı. 

 

KIRMIZI ETLER NASIL TÜKETİLMELİ?

Seminerde insan sıhhati için kırmızı etin tüketilmesinin değerli olduğuna değinildi. Kırmızı ette; uygun kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminlerini içeriyor. Ancak etin zerzevat, salata üzere C vitamini içeriği yüksek besinlerle tüketilmesi, demir emilimini artırması nedeniyle daha faydalı olur. Bilhassa sindirim sorunları yaşamamak için kırmızı eti geç saatlerde değil, öğlen yemeğinde tercih edin. Akşam öğününde ise sindirimi kolay olan zerzevat, kuru baklagil üzere posa içeriği yüksek yemekler tercih edin önerisi yapıldı. Bilhassa kolesterol ve kalp hastalarının et tüketmemeleri gerektiği uyarısı da yapıldı. Seminerde Et tüketimi yanında tıpkı besin kümesinden olan peynir ve yumurtanın tüketilmemesi gerektiği, Söğüş sebzeler ve tam tahıllı ekmekle birlikte etin tüketilmesi önerildi. Bununla birlikte et tüketiminiz günde en fazla 3-4 köfte kadar yahut 15-16 kesim kuşbaşı et kadar olması gerektiği belirtildi.

 

PİŞİRME SİSTEMİ ÖNEMLİ

Anne Kent Merkezinde gerçekleşen Kurbanda Beslenme seminerinde bayanlara et pişirmenin ehemmiyeti ve püf noktaları anlatıldı.  Büyükşehir diyetisyenleri etler ızgarada pişirilirken, etle ateş ortasındaki uzaklık (en az 15 cm) eti yakmayacak ve “kömürleşme” sağlamayacak halde ayarlanmalı. Çok yüksek ısıda, uzun müddet pişirme ve kızartma formülü çeşitli “kanserojen maddelerin” oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemesi gerektiği belirtildi. Bununla birlikte eti pişirirken içerisine kuyruk yağı, iç yağ eklemek üzere sıklıkla yapılan yanlışlardan başta kalp hastaları olmak üzere herkes kaçınmalı, etler hiçbir ekstra yağ eklenmeden kendi suyunda, kısık ateşte kavurma, haşlama yahut ızgara sistemlerinden birisiyle pişirilmesi gerektiği önerildi.  Diyetisyenler Kekik, karabiber, kimyon, kırmızıbiber üzere baharatlar, defneyaprağı, fesleğen üzere otlar etinizi hem daha lezzetli hem de daha yararlı hale getireceği teklifinde bulundu.

 

KURBAN ETLERİ NASIL SAKLANMALIDIR?

İnsan sıhhati için etin tüketilmesi yararlı olduğu kadar kesilen etlerin korunması ve saklanması da insan sıhhati açısından çok değerli. Diyetisyenler Kurban etlerinin saklanması konusunda tekliflerde bulundu. Etler, büyük modüller biçiminde değil, birer yemeklik olacak formda kıyma, kuşbaşı üzere küçük kesimlere ayrılarak buzdolabı poşetine yahut yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında yahut derin dondurucuda saklanması gerektiği belirtildi. Etler buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3-6 ay saklanabilir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi birtakım “mikroorganizmalar” için üreme ortamı oluşturuyor. Etin çabuk çözünmesi emeliyle uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme üzere usuller, insan sıhhati açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirebilir bu nedenle buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalı, çözünen et çabucak pişirilmesi ve tekrar dondurulmaması gerekir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

seo hizmeti ankara seo ankara seo ajansı bursa boşanma avukat izmir mimar izmir mimarlık izmir mimarlık ofisi aydın çıkışlı turlar aydın çıkışlı turlar aydın çıkışlı turlar ankara tercüme bürosu ankara vize danışmanlık ankara sigorta acenteleri ankara diş kliniğ bursa hurdacılar kristalize su yalıtımı ısı yalıtımı at bakım malzemeleri soğutma sistemleri Günübirlik Turlar kars kaşar peyniri