Dolar 35,4874
Euro 36,6222
Altın 3.065,59
BİST 9.696,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 11°C

Kurban Bayramı’nı Sağlıklı Geçirmek İçin 10 Kritik Kural!

Bayramlar toplumumuzda aile ziyaretleri ve ihtimamlı sofraların kurulmasıyla değerli bir yere sahip.

Kurban Bayramı’nı Sağlıklı Geçirmek İçin 10 Kritik Kural!
13 Haziran 2024 18:36
37

Lakin Kurban Bayramı’nın klasik sofralarında kesinlikle yer verdiğimiz kırmızı etin tüketimine dikkat etmemiz gerekiyor. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, fazla tüketilen kırmızı etin sıhhatimizi olumsuz tarafta etkileyeceğine dikkat çekerek, “Kırmızı et sindirimi epey güç bir besindir. Hasebiyle çok tüketimi sindirimi güçleştireceği için bilhassa mideyle ilgili sorunu olan bireylerin dikkatli olmaları gerekir. Fazla tüketilmesi ette bulunan doymuş kan yağlarının artmasına ve kalp damar hastalıklarının oluşmasına sebep olabilir” diyor. Fazla tüketilen etin kalori ve yağ alımına bağlı olarak kilo artışına da yol açabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, “Bu nedenle günlük beslenmede kişinin gereksiniminden fazla et yememesi son derece kıymetlidir. Ayrıyeten her ziyarette sunulan iştah kabartıcı ikramları sadece konut sahibini kırmamak için geri çevirmemek; günlük kalori alımını artıracağından kilo alımına neden olmasının yanı sıra birebir vakitte fazla yemeye bağlı şişkinliğe, hazımsızlığa ve nefes darlığına yol açabilir. Münasebetiyle Kurban Bayramı’nda da rutin beslenme programına devam edilmesi gerekir” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gereken beslenme kurallarını anlattı; değerli teklifler ve ihtarlarda bulundu. 

Güne kesinlikle kahvaltı ile başlayın!

Bayram boyunca kâfi ve istikrarlı bir beslenme hali oluşturabilmek için makul aralıklarla öğün oluşturmaya çalışmalı ve daima et tüketmemeye itina göstermelisiniz. Sağlıklı beslenmek için bir öğünde tüm besin kümelerinden tüketmeniz çok değerli. Güne kesinlikle hafif bir kahvaltıyla başlamanızda yarar var.  Bir adet yumurta, beyaz peynir, zeytin, domates, tam tahıllı ekmek ve bol yeşillik içeren hafif bir kahvaltı yaparak sindirim sorununu önlemiş olursunuz. Bunların yanı sıra kurban etini dinlendirmeden yemek gün içinde hazımsızlık problemine neden olacağı için kahvaltıda tüketmemeye de ihtimam gösterin.

Kendi suyu ile pişirin

Bayramda da eti yağsız tarafından pişirmeyi ihmal etmeyin. Kurban Bayramı’nın klâsik yemeği kavurma yaparken iç yağı, kuyruk yağı ve tereyağı üzere doymuş katı yağları eklemeden, eti kendi suyu ile pişirmenizde yarar var. 

Eti akşam öğünlerinde yemeyin! 

Et sindirimi güç olan yiyeceklerden biridir.   Akşam saatlerinde çok hareket edilmemesi ve yatma saatine yakın sindirim sorunu yaşanması nedeniyle et tüketimi için bu öğünü tercih etmemenizde yarar var.  Eti daha çok gündüz saatlerinde tüketmeli ve sindirimi kolaylaştırmak için yavaş yemeli, bol bol çiğnemelisiniz. 

Günde 60-90 gramı geçmeyin! 

Yeni kesilen etin sindirimi sıkıntı olması nedeniyle hazımsızlık üzere sıkıntılar oluşabiliyor. Kırmızı eti kesim sonrasında buzdolabında en az 12 saat dinlendirdikten sonra pişirmeli, kalan kısmı küçük kesimler halinde derin dondurucuya kaldırmalısınız. Ayrıyeten kırmızı eti bayram boyunca her öğün et tüketmek sağlıklı olmayacaktır. En ideali kırmızı eti günde bir öğün tüketmektir. Günlük en fazla 60-90 gram kadar tüketmeli ve etin yanına sağlıklı beslenmeyi tamamlayan zerzevat, salata, tam tahıllı ekmek ve bulgur üzere sağlıklı karbonhidratları ek etmelisiniz.  

Etin yanında bol limonlu yeşil salata tüketin

Et posalı bir yiyecek kümesi olmadığı için çok ölçüde yenildiğinde ve yanına posa kaynakları ek edilmediğinde kabızlık sorunu yaşanabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, bu nedenle etin yanında posa içeriği yüksek olan zerzevat, meyve, tahıllı ekmek ve bulgur tüketmeniz gerektiğini belirterek, “Etin yanında yiyeceğiniz zerzevat ve meyvelerdeki C vitamini kırmızı etin içerisinde yer alan demirin bedende emilimini artırmaya yardımcı oluyor. Bu nedenle kırmızı etin yanında bol limonlu yeşil salata tüketmeyi alışkanlık edinin” diyor.

Pişirme tekniği de çok önemli

Kırmızı etin tüketim ölçüsünün yanı sıra pişirme tekniğine de dikkat edilmesi gerekiyor. “Pişirme formülü olarak kızartma ve kavurma yerine ızgara, fırınlanmış yahut haşlanmış olarak tüketilmesi daha uygundur” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, kelamlarına şöyle devam ediyor: “Dikkat edilmesi gereken değerli bir nokta da, mangal yaparken pişirme sırasında etlerin kömürleşmemesine, dış kısımlarının pişip iç kısımlarının çiğ kalmamasına itina göstermek olmalı. Çünkü kömürleşen etler her vakit kanser riski taşıyorlar” 

Yüksek ısıda pişirmeyin, çünkü…

Et için en uygun pişirme formülü; düşük sıcaklıkta, uzun müddette ve mümkünse kendi suyu ile pişirilmesidir. Çünkü yüksek ısıda pişirildiğinde etin dış yüzeyi süratli pişiyor, iç yüzeyi ise çiğ kalıyor. Bu durum da besin zehirlenmelerine neden olabiliyor. Etin kısa müddette, yüksek basınçla, yani düdüklü tencerede yeniden kendi suyu ile pişirilmesi ise besin bedellerini kaybettirmiyor. 

Şerbetli yerine sütlü tatlılar

Kırmızı etin yanı sıra bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur işleri, çikolata ve şerbetli tatlıların da makul ölçüde tüketilmeleri gerekiyor. Ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar; tekrar servis edilen meyve suyu yahut gazlı içecekler yerine açık çay yahut bitki çaylarını tercih etmelisiniz. Diyabet hastalığınız varsa, bilhassa yediklerinize dikkat etmeli ve tedavinizi aksatmamalısınız. 

Çay ve kahveyi sınırlandırın

Bayramın yaz aylarına denk gelmesi su tüketimini daha da değerli hale getiriyor. Lakin bayram ziyaretleri boyunca çok fazla çay, kahve, meyve suları yahut komposto ikramı olabiliyor ki bunlar su içmenizi azaltabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, “Çay ve kahve üzere içecekler bedendeki suyun idrarla atılmasına ve bedenin susuz kalmasına neden olurlar. Hasebiyle bu içeceklerin suyun yerini tuttuğunu düşünmemek gerekir.  Sağlığınız için bayramda da günlük ortalama 2-2,5 litre su tüketmeniz çok önemlidir” diyor. 

Her gün tempolu yürüyüş yapın

Fiziksel hareket hem kilo denetimini sağlıyor hem de bayram müddetince yediğimiz besinlerin sindirimini kolaylaştırıyor. Bu nedenle bayramda da mümkünse her gün tempolu olarak 45 dakika yahut bir saat yürümeyi ihmal etmeyin. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

seo hizmeti ankara seo ankara seo ajansı bursa boşanma avukat izmir mimar izmir mimarlık izmir mimarlık ofisi aydın çıkışlı turlar aydın çıkışlı turlar aydın çıkışlı turlar ankara tercüme bürosu ankara vize danışmanlık ankara sigorta acenteleri ankara diş kliniğ bursa hurdacılar kristalize su yalıtımı ısı yalıtımı at bakım malzemeleri soğutma sistemleri Günübirlik Turlar kars kaşar peyniri