Dolar 35,5022
Euro 36,5895
Altın 3.061,12
BİST 9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 10°C

Sıcak Havalarda Su Kaybını Önlemek İçin Öneriler “Bayram İkramlarınızın Yanına Bir Bardak Su Ekleyin”

Bilhassa son yıllarda bayramların sıcak havalara denk gelişi ile birlikte ağır yemekler, tatlı tüketimleri, gün yoğunluğu derken su tüketimi ihmal ediliyor.

Sıcak Havalarda Su Kaybını Önlemek İçin Öneriler “Bayram İkramlarınızın Yanına Bir Bardak Su Ekleyin”
14 Haziran 2024 16:12
50

Ancak kâfi su tüketiminin bilhassa sıcak havalarda genel sıhhat ve ömür kalitesi üzerinde büyük bir tesire sahip olduğunun altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Ertaş Sefer, ortalama olarak erişkin bir bireyin sıcak havalarda günde en az 2-3 litre su içmesi gerektiğini söyledi. Bilhassa uzun bayram tatili boyunca su içmeyi unutmamak gerektiğinin altını çizen Dyt. Sefer, su tüketimini artırmak için bayram ikramlarının yanında bir bardak su için diyerek tekliflerde bulundu. 

 

Günlük yaşantımızda ciltten suyun buharlaşması, nefes alıp verme, idrar ve dışkı çıkışı ile birlikte daima olarak su kaybı yaşıyoruz. Bunun yanında bedenin büyük bir yüzdesinin su olduğunu ve sağlıklı bir ömür için suya mecburî olduğumuzu düşünecek olursak su (sıvı) gereksinimini kesinlikle aşikâr bir oranda karşılamak durumundayız. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Ertaş Sefer, Kurban Bayramı’nın sıcakların ağırlaştığı bu günlere denk gelmesiyle birlikte gerek mesken ziyaretlerinde gerekse tatil bölgelerinde yemek ve tatlı tüketiminin arttığını lakin kâfi su tüketilmediğini hatırlattı. Bilhassa de konut dışında tuvalete girmek istemeyen şahısların, misafirliklerin sık yaşandığı, konut dışında kalma mühletinin arttığı bu özel günlerde su tüketiminin sonlu kalmasına sebep olabileceğini söyledi.

Hissedilen sıcaklığın yüksek seyrettiği vakitlerde sıvı muhtaçlığının da arttığını anlatan Dyt. Sefer, “Ortalama olarak erişkin bir bireyin sıcak havalarda günde en az 2-3 litre su içmesi gerekir. Fakat bu ölçü, kişinin fizikî aktivite seviyesine, beden yüküne ve çevresel şartlara bağlı olarak değişebilir. Su tüketimini artırmak, sağlıklı bir ömür biçiminin değerli bir modülüdür ve sıcak havalarda bu durum daha da kritik hale gelir.” dedi. 

AÇLIK VE SUSUZLUK SİSTEMİ BİRLİKTE ÇALIŞIR

Açlık ve susuzluk düzeneğinin birlikte çalıştığını söyleyen Dyt. Buket Ertaş, “Sürekli besin tüketiminin olduğu bir devirde suya olan gereksinimin farkına varılmaz. Bu durumda az su içmekle birlikte fazla besin tüketimi kilo almaya da neden olacaktır” diye konuştu.

SU İÇMEK İÇİN EPEYCE SEBEBİMİZ VAR

  • Eklem Sıhhatini Korur, Organların Sağlıklı Kalmasını Sağlar

Eklem ve omurganın disklerinde bulunan kıkırdakların yüzde 80 oranında su içerdiğini ve eklem sıhhatinin korunması ve darbelere karşı daha sağlam olmak için muhtaçlığı olan suyu vermek gerektiğini anlatan Dyt. Sefer, kelamlarına şöyle devam etti: “Bunun yanında tükürük ve mukus oluşumunu takviyeler. Beden salgılarının gereğince üretilmesi organların da sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Örneğin bu sayede gözlerimiz nemini kaybetmez ve kuruluk üzere sorunların önüne geçilmiş olur.”

  • Vücudun Oksijenlenme Kapasitesi Artar

Ciddi dehidrasyon durumlarında bayılma ve kalp problemleri üzere daha büyük sıhhat sorunları yaşanabileceğini hatırlatan Dyt. Sefer, “Kan bileşeninin büyük bir yüzdesi sudur. Kanın fazla sulanması da bir sorundur ancak gereğince akışkan olması dokularımıza gereğince oksijen iletiliyor olduğu manasına gelir. Sağlıklı, dehidrate olmamış bir bedende esasen istikrar zaten oluşur” dedi. 

  • Cildi Nemlendirir

Suyun cilt bariyerinin nemli kalmasını ve dışarıdan gelecek hasarlara karşı güçlü koruyuculuk yarattığı anlatan Dyt. Sefer, “Sıcak havalarda cilt daha fazla nem kaybeder. Kâfi su içmek, cildin nem istikrarını korur, esnekliğini artırır ve sağlıklı bir görünüm kazandırır. Ayrıyeten nemli cilt geç kırışır ve yaşlanır” dedi. 

  • Bağırsak İşlevin Korunmasına Yardım Eder

Sindirim sisteminin düzgün çalışması, metabolik süreçlerin sağlıklı ilerlemesi için suya gereksinim duyulduğunu hatırlatan Dyt. Sefer, “Besinlerin sindirimi ve emilimi suya bağlıdır. Kâfi hidrasyon sindirim sisteminin çalışmasını dayanaklar. Floranın susuz kalması yiyeceklerin kolay hareket etmemesine neden olur. Şayet beden susuz kalırsa beden hayatta kalma düzeneği ile etrafından su çeker ve buna dışkı da dahildir. Dışkıdan su çekilirse sonuç kabızlıktır.” diye konuştu. 

  • Vücut Isısını Düzenler

Vücut sıcaklığını düzenlemede de suyun kritik bir role sahip olduğunu belirten Dyt. Sefer, kelamlarına şöyle devam etti: “Sıcak ortamlarda beden kendini soğutma sistemini devreye alır. Deri katmanlarından sıvı buharlaştırarak (terleyerek) bedeni serinletmeye çalışır. Bu daha da sıvı kaybettirerek sıcaklamaya yol açar. Bu döngüden çıkmak için kâfi su tüketimiyle birlikte terlemenin önüne geçmek kural.”

SU TÜKETİMİ ARTIRMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Dyt. Buket Ertaş Sefer, genel sıhhatimiz vazgeçilmezi olan su tüketimini artırmak için şu tekliflerde bulundu: 

“Akıllı telefonlarımızdan uygulama kullanabilir yahut kendi hatırlatmalarımızı yaratabiliriz, suyun tadı ile ilgili negatif fikirleriniz var ise tüketeceğiniz suyun bir kısmına taze meyveler ek edip tadını güzelleştirebiliriz, taşınabilir sağlıklı şişeler kullanıp gün içinde konutta yahut dışarda gözümüzün önünde tutarak tüketimi artırabiliriz. Sıvı alımı yalnızca su ile olmaz. Suyu ihmal etmeden maden suyu, taze sıkılmış zerzevat içecekleri ile de sıvı gereksinimine takviye olunabilirSıvı muhtaçlığına dayanak olarak su içeriği çok yüksek olan karpuz, ıspanak, çilek, salatalık, marul, elma üzere yiyeceklere orta öğünde yer verebilir. Menülere kocaman salatalar ekleyebiliriz.  Özellikle Kurban Bayramında et tüketiminin arttığını düşünecek olursak, kahvaltı dahil her öğünde salata tüketmek ülkü olacaktır.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

seo hizmeti ankara seo ankara seo ajansı bursa boşanma avukat izmir mimar izmir mimarlık izmir mimarlık ofisi aydın çıkışlı turlar aydın çıkışlı turlar aydın çıkışlı turlar ankara tercüme bürosu ankara vize danışmanlık ankara sigorta acenteleri ankara diş kliniğ bursa hurdacılar kristalize su yalıtımı ısı yalıtımı at bakım malzemeleri soğutma sistemleri Günübirlik Turlar kars kaşar peyniri