Dolar 35,5022
Euro 36,5895
Altın 3.061,12
BİST 9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 10°C

Sonbaharda Sağlıklı Beslenmenin 10 Kuralı

Bedenimizi kışa hazırladığımız bir geçiş devri olan sonbahardayız

Sonbaharda Sağlıklı Beslenmenin 10 Kuralı
13 Ekim 2023 14:36
87

Bedenimizi kışa hazırladığımız bir geçiş devri olan sonbahardayız. Mevsim geçişlerinde metabolizma suratının değişimi ile bağışıklık sistemi zayıflayabilir, bu durum da hastalıklara davetiye çıkarabilir. Bu yüzden sonbahar, bağışıklık sistemini güçlendirme ve vitamin-minerallerin istikrarlı ve kâfi ölçüde alınmasına itina gösterilmesi gereken kıymetli bir periyottur.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Beslenme ve Diyet Kısmından Dyt. Benan Koç, ‘sonbaharda sağlıklı beslenmenin 10 kuralı’nı anlattı. 

Havanın erken kararmaya başlaması ve sıcaklığın yavaş yavaş azalması ile kendini yorgun, mutsuz ve depresif hissetme hali bireylerde çok yeme isteğine sebep olabilmektedir. Tertipli tüketilen mevsim meyve ve sebzelerinin içerdikleri, antioksidan olarak misyon alan A, C ve E vitaminleri ve selenyum, magnezyum, çinko mineralleri beden direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir ve bizleri hastalıklara karşı korur.

Hangi vitamin ve mineraller, hangi sonbahar meyve ve sebzelerinde bulunur?

A vitamini: Kırmızı et, balık, yumurta sarısı, karaciğer, yoğurt, süt, tereyağ, havuç, kabak, brokoli, ıspanak

C vitamini: Maydanoz, roka, yeşil biber, ıspanak, portakal, greyfurt, limon, kuşburnu, mandalina, kivi

E vitamini: Zeytinyağı, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, avokado, kivi, tahıllar

Mevsim geçişlerinin tesirleri ile savaşmak ve sofralarınızı daha sağlıklı hale getirmek için:

1. Günde en az 5 porsiyon (en az 400 g/gün) zerzevat ve meyve tüketilmeli, bunlardan en az 2,5-4 porsiyonu zerzevat, 2-3 porsiyonu meyve olmalıdır; ancak meyve tüketiminde çoka kaçılmamalıdır.

Sonbahar meyveleri: İncir, hünnap, elma, ayva, portakal, mandalina, nar, mürdüm eriği, frambuaz, böğürtlen, muşmula, kuşburnu

Sonbahar zerzevatları: Brokoli, karnabahar, turpgiller, pırasa, kereviz, ıspanak, pazı, mısır, biber

2. Selenyum, magnezyum ve çinko minerallerinden güçlü beslenin.

Antioksidan mineralleri içeren yumurta, deniz eserleri, mantar, sarımsak, kuru baklagiller, avokado, muz, yeşil yapraklı sebzeler, tavuk, hindi, yağsız et üzere besinleri beslenmenizde tercih etmelisiniz.

3. Yoğurt, kefir, kombucha üzere fermente besinleri beslenmenize ekleyin.

Yeterli ve istikrarlı beslenme planınıza eklediğiniz probiyotikler bağışıklık sisteminizi takviyeler.

4. Balık (somon, uskumru vb.), ceviz, keten tohumu üzere Omega-3 yağ asitlerinden varlıklı besinleri tüketin. 

Omega-3 yağ asitlerinin antiinflamatuar tesiri bulunur ve bununla birlikte bedenin hastalıklar ile savaşmasını sağlayan bağışıklık sistemini dayanaklar.

5. Bağışıklık sisteminizin güçlenmesi için beta glukan içeriği nedeniyle yulaf, allicin içeriği nedeniyle sarımsak, kateşin içeriği nedeniyle yeşil çayı beslenmenize ekleyin.

6. Günlük alınan posa ölçüsünü artırın.

Günlük alınan posa ölçüsünü artırmak, oluşan sindirim sistemi rahatsızlıklarıyla savaşmak için kıymet arz etmektedir. Beslenmenize tam buğday, kepek, çavdar ekmek yahut kepekli makarna, salata, zerzevat ve meyve ekleyerek günlük aldığınız posa ölçüsünü artırabilirsiniz.

7. Su tüketiminize dikkat edin.

Vücuda alınan toksinleri uzaklaştırmak için günde 8-12 bardak su içilmelidir.

8. Daha çok hareket edin.

Havaların soğuması bireyleri hareketsizliğe itebilir. Sağlıklı bir hayat sürdürme maksadıyla her gün en az 30 dakika orta seviyede aktivite yapılmalıdır. Günlük ömrünüzde yapacağınız küçük değişiklikler (asansör yerine merdiven kullanmak, gideceğiniz küçük aralara otomobil ile gitmek yerine yürümek vb.) ile fizikî aktivitenizi artırabilirsiniz.

9. Uyku nizamınıza dikkat edin.

Yetersiz uyku bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar, bu yüzden 7-8 saat yeteri kadar uyumak bağışıklık sistemi için çok kıymetlidir.

10. Memnunluk hormonunu artıran besinleri öğünlerinizde tercih edin.

Triptofan, mevsim geçişi nedeniyle oluşabilecek uyku sorunları ve depresyona tesir ederek uyku geçişine yardımcı olur, uyku kalitesini artırır ve his durumunu düzenler. Somon balığı, yumurta, peynir, muz, kivi, portakal, avokado, kuşburnu, kurubaklagiller, yulaf, ceviz, kaju, badem, keten tohumu yeterli birer kaynağı olup öğün ve orta öğünlere eklenebilir.

 

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİREN SMOOTHIE

**1 adet kivi yahut 1 küçük uzunluk incir yahut 2-3 yemek kaşığı frambuaz

½ adet küçük muz

2 yemek kaşığı baby ıspanak

1 yemek kaşığı yulaf ve keten tohumu

½ çay kaşığı tarçın + ¼ çay kaşığı toz zencefil

1 su bardağı laktozsuz kefir

Yapılışı:

Bütün materyalleri el blenderı yahut smoothie makinası yardımıyla çektikten sonra gün içerisinde kuşluk yahut ikindi orta öğününde tercih edebilirsiniz.

**Tarifte yer alan meyve seçeneğini sevdiğiniz öteki bir sonbahar meyvesi ile porsiyonuna uygun formda değiştirebilirsiniz. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

seo hizmeti ankara seo ankara seo ajansı bursa boşanma avukat izmir mimar izmir mimarlık izmir mimarlık ofisi aydın çıkışlı turlar aydın çıkışlı turlar aydın çıkışlı turlar ankara tercüme bürosu ankara vize danışmanlık ankara sigorta acenteleri ankara diş kliniğ bursa hurdacılar kristalize su yalıtımı ısı yalıtımı at bakım malzemeleri soğutma sistemleri Günübirlik Turlar kars kaşar peyniri