Uzmanı uyarıyor! Bone ve kadın çorabı ile filtre kahve yapılmaz
Bayan çorabı, saç bonesi üzere gereçlerin üretimi sırasında toz, tüy, saç, ufak böcek, sinek üzere istenmeyen yabancı hususların bu materyallerin üzerine kolaylıkla gezebildiğini söz eden Besin Teknolojisi Öğr. Gör. Öznur Eyilcim, “Üretilen bu materyallerin etrafa temas ederek kirlenip üzerinde yabancı unsurları taşıması insan sıhhati açısından büyük risk oluşturur.” dedi.
Uzmanı uyarıyor!
Bone ve bayan çorabı ile filtre kahve yapılmaz
Kadın çorabı, saç bonesi üzere materyallerin üretimi sırasında toz, tüy, saç, ufak böcek, sinek üzere istenmeyen yabancı unsurların bu materyallerin üzerine basitçe gezebildiğini tabir eden Besin Teknolojisi Öğr. Gör. Öznur Eyilcim, “Üretilen bu gereçlerin etrafa temas ederek kirlenip üzerinde yabancı hususları taşıması insan sıhhati açısından büyük risk oluşturur.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Besin Teknolojisi Öğr. Gör. Kimya Mühendisi Öznur Eyilcim, artan maliyetler nedeniyle birtakım işletmelerin filtre kahve yapmak için bone ve bayan çorabı üzere gereçler kullanmasını besin güvenliği açısından kıymetlendirdi.
Gıda güvenliği tüketiciyi müdafaayı amaçlıyor
Maliyetlerdeki artışın kolay ve ucuz üretim yolu aramada değerli bir neden olduğuna işaret eden Kimya Mühendisi Eyilcim, “Gıda güvenliğindeki en büyük maksat, tüketicileri besin kaynaklı tehlikelere karşı koruyarak; sıhhate ziyanlı olacak ve güvenliğini tehdit edecek ögeleri ortadan kaldırmak ya da önlemektir. Bone ve bayan çorabı üzere şahsî eserlerin rastgele bir besin eseri ile teması katiyen çok kıymetli bir besin güvenliği meselesidir.” biçiminde konuştu.
Kadın çorabı, saç bonesi üzere gereçlerin üretimindeki şartlar…
Gıdanın fizikî, kimyasal ve biyolojik risk etmenlerine açık olduğunu, bunun da halk sıhhatini tehdit ettiğini vurgulayan Öğr. Gör. Öznur Eyilcim, şöyle devam etti:
“Filtre kahvede bone ve bayan çorabı üzere materyallerin kullanımı fizikî tehlike olarak incelenecek olursa; besin güvenirliğine katiyetle uygun değildir. Şu formda örneklemek gerekirse, bayan çorabı, saç bonesi üzere gereçlerin üretimi sırasında toz, tüy, saç, ufak böcek, sinek üzere istenmeyen yabancı hususlar bu materyallerin üzerine kolaylıkla gezebilir. Sterilizasyon sürecinin besinler için kıymetli olduğu düşünüldüğünde, bu yabancı hususların besinlerle temas edecek materyaller üzerinde olması ya da üretilen bu materyallerin etrafa temas ederek kirlenip üzerinde yabancı hususları taşıması insan sıhhati açısından büyük risk oluşturur.”
Kimyasal açıdan da riskli!
Elverişsiz şartlar altında üretilen dokumacılık eserlerinin biyolojik riskler oluşturabileceğini lisana getiren Kimya Mühendisi Eyilcim, şunları kaydetti:
“Virüs, parazit, bakteri üzere biyolojik risklere sebep olan etkenler, insan sıhhatini kıymetli ölçüde etkileyecektir. Son olarak besin güvenliği açısından incelendiğinde, saç bonesi ve bayan çorabının filtre kahve imalinde kullanılması kimyasal açıdan en büyük riske sahiptir. Saç bonesi ve bayan çorabı üzere birçok giysinin yapısı, naylon ismini verdiğimiz poliamid bazlı sentetik liften, polyesterden yahut akrilikten oluşabiliyor.
Bu hususların yüksek sıcaklıklara maruz kalmaları yapısal bozulma sonucu çözünmeye neden olabilir. Dahası tüm bu unsurlar zararsız olsalar dahi, saç boneleri ve bayan çoraplarının üretimi esnasında renk vermek maksadıyla sentetik boyalar ve ağartma gayesiyle ziyanlı yardımcı kimyasallar da kullanılır.”
Dezenfeksiyona uygun müslin kullanılabilir
Filtre kahve imali sırasında saç bonesi ve bayan çorabının kullanılmasının, kimyasal unsurların sıcak suda çözünmesine ve kanser üzere birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olabileceğini tabir eden Öğr. Gör. Öznur Eyilcim, “Kahve filtresi süreci için tek kullanımlık özel filtre kağıtlar ya da tekrar kullanım ve dezenfeksiyona uygun müslin yüzde 100 pamuklu yeni kuşak filtreler üzere besin için uygun gereçler kullanılabilir. Bayan çorabı, bone üzere eserler ferdî kullanım dışında asla kullanılmamalı.” diye konuştu.
Eldiven kullanılmadan besin eserleri hazırlanmamalı
Öğr. Gör. Öznur Eyilcim, kafe ve restoranlarda insan sıhhatini tehdit edecek en büyük riskin çapraz kontaminasyondan kaynaklı olduğunu lisana getirerek, şöyle devam etti:
“Bu kontaminasyon ile biyolojik etmen olan ziyanlı bakteriler, virüsler bir yüzeyden öteki yüzeye geçer. Bu kontaminasyonun kaynağı çalışanlar, çalışma yüzeyleri, kullanılan ekipmanlar, aygıtlar, paklık aparatları olabilir. Çalışanlar özelinde bakıldığında, eller besin ile birebir temas halindedir ve eldiven kullanmadan hazırlanan besin eserlerinde kontaminasyon çokça görülür. Ellerin gereğince dezenfekte edilmemesi ya da el paklığı için kullanılan çeşitli bezler halk sıhhati için büyük risk teşkil eder.
Bunun dışında çalışma yüzeylerinin gereğince temizlenip dezenfekte edilmemesi, kullanılan kaşık, bıçak üzere ekipmanların yahut kesme tahtalarının birden fazla besin için temizlenmeden kullanılması üzere birçok süreç kontaminasyona neden olur.”
Çalışanlara besin sıhhati ve güvenliği eğitimi şart
Halk sıhhatini tehdit eden ögelerin ortadan kaldırılması için tedbirler alınması gerektiğini kaydeden Kimya Mühendisi Öznur Eyilcim, kelamlarını şöyle tamamladı:
“Öncelikle işletmelerin nizamlı olarak kontrolleri gerçekleştirilmeli ve mevzuata uygun olmayan durumların tespitinde gerekli süreçler uygulanmalı. Çalışan şahısların besin sıhhati ve güvenliği konusunda eğitilmesi de bir öbür kıymetli konu.
Kafe ve restoranlarda besin güvenliğine uygun olmayan ve halk sıhhatini tehdit eden gereçlerin kullanımına şahit olan tüketicilerin, kesinlikle ALO174 Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Besin Sınırını arayarak ihbar ve şikâyette bulunmaları gerekir.” Doi numarası: https://doi.org/10.32739/uha.id.42725
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı